Underkjolens historia

Rosa underkjol

Underkjolar har använts under klänningar och kjolar i flera århundraden för olika syften. Här följer några exempel på hur underkjolar har använts av människor i olika tidsperioder:

  1. Renhet – Underkjolar användes under medeltiden och renässansen för att hålla klänningarna rena. Eftersom kläderna oftast inte tvättades lika ofta som idag så var underkjolen ett skydd mot smuts och kroppsliga sekret.
  2. Form – Under 1700-talet och 1800-talet användes stela underkjolar, kallade ”panniers”, för att ge klänningarna en karakteristisk bred och volymös silhuett.
  3. Skydd – Underkjolar användes även som skydd mot kyla under vinterhalvåret. De var ofta tillverkade av varmt och tätt tyg för att hålla bäraren varm.
  4. Modets utveckling – Under 1900-talet användes underkjolar för att forma klänningarna på ett sätt som passade modet. Till exempel användes ”petticoats” i 1950-talets klänningar för att ge dem en utsvängd och volymös kjol.

Kort sammanfattat så har underkjolar använts för olika syften under historiens gång, inklusive att hålla kläderna rena, forma silhuetten på ett karakteristiskt sätt och skydda bäraren från kylan. Idag används underkjolen främst för att få en swing under 1950 tals klänningar och för bröllopsklänning.

Moderna underkjolar år 2023

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *